Hrana este unul dintre factorii vitali ai existenței umane. Și totuși e mai mult decât atât. Este foarte clar că, dacă nu ne hrănim, organismul nostru nu poate supraviețui. Dar, de-a lungul timpului, a găti și a te hrăni s-a transformat într-o adevărată artă. Plăcerea de a mânca este produsă nu numai de gustul rafinat al mâncărurilor, dar și de estetica mâncării. Cu siguranță, pentru un gurmand, România este un paradis gastronomic.

Site-ul nostru este dedicat promovării mâncărurilor tradiționale românești, care, de altfel pot fi degustate oricând în restaurantele cu specific românesc.

În continuare, vă invităm pe site-ul nostru pentru a savura o porție de istorie și tradiție a bucătăriei tradiționale românești.

Bucătăria tradițională românească

Pe lângă mâncărurile internaționale pe care le găsim în majoritatea restaurantelor, bucătăria tradițională românească se detașează cu brio. Aceasta din urmă este împărțită în două: mâncarea de zi cu zi și mâncarea specifică sărbătorilor.

În prima categorie putem clasa pe locul întâi, ciorba. Cu siguranță găsim în frigiderul fiecărui român o oală cu ciorbă, și dacă nu avem timp să preparăm ciorba, nu intrăm în panică. Orice restaurant ne așteaptă cu o ciorbiță caldă și gustoasă ca pe vremea bunicii. Însă, înainte de a merge la restaurant, putem explora pe site categoria dedicată ciorbițelor românești, pentru a afla rețetele și istoria acestora.

Și meniul unui restaurant este împărțit în categorii: gustări (calde sau reci), ciorbe sau supe, felul principal bazat de cele mai multe ori pe mâncăruri din carne, cât și desert. Dacă ești una dintre persoanele care ține la siluetă, nu îți face griji. Ai posibilitatea să alegi din diversitatea restaurantelor cu specific tradițional românesc o porție de mâncare tradițională boierească, dar pe măsura ta. Mai multe detalii despre acestea puteți găsi la secțiunea site-ului dedicată meniurilor tradiționale românești.

Bucătăria românească a suferit modificări și influențe de-a lungul timpului. Asta o spun specialiștii, și totuși, românul nu și-a pierdut identitatea. După principiul: “Spune-mi ce mănânci, ca să îți spun cine ești,” românul frecventează de cele mai multe ori un restaurant cu specific românesc și preferă să mănânce o porție de sărmăluțe cu mămăliguță, în loc de sushi sau pizza. Mămăliga are rădăcini bine înfipte în istorie și este unul dintre alimentele care s-a păstrat de-a lungul timpului, și cu siguranță nu a fost împrumutată din nicio bucătărie a niciunui popor care a trecut prin țara noastră. O istorie pe scurt a sărmăluțelor, a mămăligutei și a preparări acestora, poate fi găsită în paginile secundare ale site-ului.

Și lăsând la o parte intersecția culturilor, restaurantele cu mâncare autentică păstrează în interiorul lor și imaginea pur românească, de la mobilierul din lemn, obiectele artizanale agățate pe perete sau așezate pe masă, până la estetica de servire a mâncării.

Dacă vorbim despre restaurantele răspândite pe tot cuprinsul țării, rețetele și felurile de mâncare diferă de la o zonă la alta. Se disting 7 zone ale țării: Ardeal, Bucovina, Dobrogea, Moldova, Banat, Oltenia și Muntenia.

Închipuiți-vă un restaurant în care găsiți aceeași ciorbă și totuși, 7 rețete diferite. Care este soluția? Nu aveți decât să vă rezervați o masă la fiecare restaurant și timp de o săptămână, puteți să degustați toate felurile de mâncare din toate zonele României.

Un restaurant care se respectă nu oferă doar posibilitatea de a lua prânzul și cina, ci te îmbie și cu un mic dejun copios și autentic românesc. Și dacă nu vrei să petreci ziua de naștere într-un restaurant, ai alternativa de a comanda diverse platouri care, cu siguranță, vor încânta ochiul și papilele gustative ale invitaților.

Dar despre mâncărurile cele mai râvnite de către români, influențe ale altor țări, precum și obiceiurile culinare ale românilor, puteți afla pornind într-o aventură culinară pe site-ul nostru.

Răsfoiți, citiți, savurați și delectați-vă!