Când vine vorba despre tradiția culinară, fiecare țară își are unicitatea și specificitatea sa. Nici România nu face excepție, putându-se lăuda cu bucatele, preparatele și rețetele tradiționale care s-au transmis din generație în generație, cumulându-se astfel în ceea ce numim în prezent, bucătăria tradițională românească.

Ajutați pe de o parte de așezarea geografică, de variatele resurse alimentare, cât și de vocația gastronomică a gospodinelor și bucătarilor români, ne putem mândri cu obiceiurile și tradițiile culinare românești.

Deși o parte din preparate și rețete sunt influențate de cultura gastronomică a altor popoare, deținem rețete vechi și unice care se prepară în restaurantele de pe tot cuprinsul țării.

Restaurantele tradiționale românești

Fie că vorbim despre mâncăruri specifice anumitor sărbători religioase, despre meniuri servite la nunți, sau mâncăruri consumate zi de zi, bucătăria românească le conține pe toate, și mulțumită creativității bucătarilor, toate gusturile românilor, dar și ale turiștilor gurmanzi, pot fi împlinite în restaurantele cu specific tradițional românesc, care oferă un meniu atât de variat, încât suntem puși în dificultatea de a alege ce să savurăm.

Specific restaurantelor cu mâncare tradițională românească, este de departe atmosfera ambientală, începând cu decorul exclusiv din lemn, până la fața de masă cusută manual și servirea mâncării pe platouri din lemn cu binecunoscutele linguri de lemn. Foarte important este faptul că atunci când vrei să faci cunoscută bucătăria tradițională românească și inviți fie prieteni din altă țară, fie colegi, să ții cont și de faptul că unele restaurante oferă programe artistice susținute de diferite ansambluri populare românești. Ce poate fi mai frumos atunci când deguști o mâncare românească într-o atmosferă cu muzică autentică românească, păstrată și transmisă din generație în generație?

Și odată intrați în restaurant, pe lângă ospitalitatea specifică românilor, veți primi cu siguranță un meniu foarte stufos, și numai citindu-l, vă lasă gura apă. Și dacă doriți neapărat să vă lăudați cu bucătăria românească, trebuie să începeți cu unele dintre cele mai râvnite gustări românești: zacuscă de vinete sau ciuperci, fasole bătută, mămăliguță cu brânză și smântână sau pe dialectul ardelenesc, “taci și-nghite”. Și toate aceste gustări pot fi completate cu brio de o bucată de cârnat bio preparată de țăranul român. Nici ciorbițele sau supele nu vor lipsi din meniul unui asemenea restaurant.

Dacă ar fi să înșirăm toate preparatele din carne, am termina și prânzul și cina, și cu siguranță nu am încheia lista, atât de bogată este bucătăria tradițională românească.

Poftiți la masă!