Toți ne numim oameni, ceea ce înseamnă că, teoretic, suntem la fel, dar când vine vorba de mâncare, fiecare dintre noi preferă cu totul altceva. Și astfel se naște diversitatea umană și în ceea ce privește gustul culinar. Unii savurează cu plăcere o friptură de berbecuț, alții preferă un pui la rotisor și dacă tot vorbim despre diferențe, avem și o categorie de vegetarieni.

Dar nu ne facem griji. Bucătăria tradițională românească este pe gustul tuturor. Pentru cei care nu știau încă, de-a lungul timpului bucătăria românească fost influențată de cea maghiară, italiană, turcă, greacă, sau germană.

O primă caracteristică a bucătăriei tradiționale românești este definită de belșug și varietate. Românului îi place să aibă cât mai multe feluri de mâncare pe masă, fie că este vorba despre o sărbătoare, ca de exemplu Crăciunul sau Paștele, sau un eveniment festiv (nuntă, botez, zi de naștere).

Meniul

Acestea fiind spuse, trecem la meniu. În prezent, restaurantele cu specific românesc acoperă cele 3 mese principale ale zilei. În plus, oricând se poate servi o gustare între mese la orice restaurant cu mâncare tradițională.

În ce privește meniul unui restaurant, micul dejun este alcătuit în general din produse lactate proaspete, de la brânzeturi, pâine, preparate din carne (salam, șuncă, slănină), omletă de toate felurile cu carne, legume, sau cu cașcaval, iar aici vă reamintim despre influența altor bucătării, cașcavalul fiind împrumutat din bucătăria turcească. Să nu uităm un obicei pe care, cu siguranță, toți l-am căpătat în copilărie, o plăcere care poartă numele de dulceață pe pâine.

Pe la prânz, ni se face din nou foame. Și trecem atunci pe la un restaurant, unde avem o diversitate semnificativă de feluri de mâncare pe care le putem consuma la această oră din zi. Dacă ne uităm la bucătăria germană și observăm că ei au doar supă, ne dăm seama cât de norocoși suntem noi românii. Pe lângă supele tradiționale românești, avem posibilitatea să savurăm și o ciorbă, dar dacă ne este foarte foame, înainte de această “licoare magică,” ne putem înfrupta dintr-un platou, o gustare rece alcătuită din cărnuri alese, brânzeturi sută la sută românești, sau preferații multor români, mititeii la grătar. Aceștia din urma au fost foarte disputați de-a lungul timpului, mulți afirmând că este o problemă de interpretare, așadar concluzia generală este că micul aparține în totalitate bucătăriei balcanice.

Deși conform recomandărilor medicale, cina ar trebui să fie compusă din alimente ușor digerabile, românul, după o zi de muncă, merită să se ospăteze din plin. Preparatele din carne constituie, în bucătăria românească, așa numitul felul doi. Restaurantele tradiționale românești conțin în meniul lor diferite feluri de mâncare, pe care cu siguranță le-ați încercat la un botez, o logodnă, sau aniversare.

Și evident, din niciun meniu nu lipsește băutura tradițională românească, de la cele mai gustoase vinuri românești până la tradiționala țuică.

Poftă bună!