Fie că vorbim despre mâncărurile de zi cu zi sau despre mâncărurile preparate de sărbători, sărmăluțele sunt nelipsite de pe masa românilor. Și nu putem aminti despre tradiția gastronomică și bucătăria tradițională românească dacă nu includem sarmalele în meniu. Perioada în care au pătruns pe teritoriul țării noastre nu se cunoaște cu exactitate. Însă, se știe care este țara de origine a acestora. Pe măsură ce Imperiul Otoman se extindea și ocupa noi teritorii, influența acestuia își lăsa amprenta și la nivel gastronomic. Astfel, sarmaua, de la cuvântul turcesc “sarmak,” care se traduce prin “rulou,” a pătruns în bucătăria românească.
Rețete românești
Ingredientul principal îl reprezintă carnea tocată, iar aceasta poate varia de la carne de porc sau vițel până la miel, pui, gâscă, rață, sau chiar o combinație a acestora în funcție de rețetă. De asemenea, în cazul sărmăluțelor vegetariene, carnea poate fi înlocuită cu soia sau ciuperci. În plus, în compoziție, se adaugă ceapă, orez, sare, semințe, verdețuri și diferite mirodenii, pentru ca apoi să fie ambalate și rulate în foi de varză proaspătă sau murată, frunze de viță de vie, sau conopidă și sfeclă.
Sărmăluțele se pregătesc în special pe timpul iernii, de Crăciun, de Anul Nou, de Paști, la celebrarea anumitor sfinți, sau cu ocazia nunților sau a altor evenimente, însă sunt nelipsite tot timpul anului din restaurantele românești. Sarmalele, servite ca fel principal, țin de categoria mâncărurilor grele, consistente, însă prin vocația lor gastronomică, bucătarii români au adaptat rețetele, încât sărmăluțele pot fi consumate de vegetarieni, de cei care evită porcul, sau chiar ca preparat de post. Pentru un gust cât mai autentic, sărmăluțele sunt servite cu smântână și cartofi, alături de celebra mămăliguță românească. Dat fiind faptul că bucătăria este un laborator, rețetele de sărmăluțe variază de la o zonă la alta, de la un restaurant la altul, sau chiar de la o familie la alta, în care rețeta s-a transmis sau s-a schimbat de la o generație la alta.
Restaurantele românești cu tradiție se întrec în rețete, care mai de care mai alese, pentru a oferi clienților o experiență culinară de neuitat, iar rețetele și ingredientele folosite sunt la fel de importante precum experiența și talentul gastronomic al bucătarului. Chiar dacă sărmăluțele nu au fost inventate de români, acestea s-au înrădăcinat adânc în tradiția culinară românească, fiind asociate cu bucătăria noastră tradițională.
Deși sărmăluțele sunt pregătite specific pentru anumite sărbători, mulțumită restaurantelor tradiționale putem savura o porție cu mămăliguță tot timpul anului.