Indiferent de anotimp, nimic nu este mai gustos și sănătos decât o ciorbă românească. Servită caldă, pe timp de vară pentru a regla temperatura corpului la temperatura exterioară sau pe timp de iarnă pentru a ne încălzi și a ne pune pe picioare, ciorbița este nelipsită de pe mesele românilor sau din meniul restaurantelor cu specific românesc. Ca și în cazul sărmăluțelor, unele rețete de ciorbe au pătruns pe teritoriul țării noastre odată cu avansarea trupelor otomane, însă românii sunt cunoscuți ca fiind un popor inteligent de ciorbari, preparând fierturi, ciorbe și borșuri din cele mai vechi timpuri. Acestea nu doar că sunt ușor de preparat și digerat, ci întăresc corpul și energizează organismul. De aceea, nu este de mirare că ciorbele încă mai sunt consumate la micul dejun.
Chiar dacă rețetele diferă de la o zonă la alta, printre cele mai populare și consumate ciorbițe avem:
Ciorba de burtă
Prepararea acesteia durează un pic mai mult, pentru că, așa cum sugerează și numele, ingredientul principal este burta, burta de vită care trebuie să treacă printr-un proces mai pretențios și sofisticat. Deși se poate scuti din timp cumpărând burta deja fiartă, ideal este să se respecte rețeta originală pentru a păstra gustul tipic. Odată cu autohtonizarea ciorbei de burtă, în lipsă de lămâie, bucătarii românii au adăugat oțet și zarzavaturi. Acesta este și motivul pentru care intuiția populară susține că ciorba de burtă este un remediu împotriva mahmurelii.
Ciorba rădăuțeană
Acest sortiment de ciorbă, relativ nou în gastronomia românească, este de fapt o combinație de ciorbă de burtă cu gust de pui. Este servită în special la prânz sau la cină. Rețeta a avut mare succes, încât a fost preluată de proprietarii de restaurante și introdusă în meniurile zilnice.
Ciorba de miel
Aceasta aparține categoriei mâncărurilor pregătite în special pentru sărbători. Cel mai adesea este gătită pentru zilele de Paști. Deși există mai multe rețete și moduri de preparare, ciorba de miel este una dintre specialitățile culinare românești. Ingredientele principale sunt măruntaiele de miel, șira și coastele, însă există și variante derivate din această ciorbă, în care mielul este înlocuit cu oaie sau berbec.
Ciorba de pește
Una dintre cele mai răspândite ciorbe pe tot întinsul țării și în toate restaurantele cu specific românesc este ciorba de pește sau borșul de pește. În cazul acesteia, există o mare varietate de rețete, deoarece ingredientele, în special peștele, diferă de la o zonă la alta. Dacă la origine se folosea numai pește de apă dulce, ulterior a fost adăugat și pește de apă sărată. Aceste rețete sunt specifice restaurantelor din zona Deltei Dunării.
Ciorbele și supele sunt foarte sănătoase și joacă unul dintre cele mai importante roluri în alimentația și în bucătăria românilor.